Bordeaux ‘en Primeur’ 2013

Année jalours

Als oogstjaar was 2013 een uitdaging voor de rode wijnen van Bordeaux, een goed jaar voor de droge, witte wijnen en een excellent jaar voor de zoete, witte wijnen van Sauternes en Barsac. De wijnstokken van de rode wijnen hebben een moeilijke bloeiperiode beleefd en moesten eveneens een koude, natte lente en een vroege zomer doorstaan. Het gevolg hiervan was dat de chateaux de druiven eerder moesten oogsten dan gewenst, dus op minder dan de optimale rijpheid. Regen in september en oktober veroorzaakte rottingsproblemen die, ondanks de moderne sorteertechnieken,  resulteerden in het gegeven dat sommige wijnen zwak en hoog in de zuren zijn. De meeste chateaux hebben slechts de helft van hun normale productie gerealiseerd en een aantal hebben zelfs helemaal géén wijn kunnen produceren.  De redding van dit oogstjaar  blijken de hedendaagse, moderne vinificatietechnieken.

Als we een algemene beschrijving van 2013 rode Bordeaux moeten maken dan luidt die als volgt: de wijnen hebben een lichte kleur, aangenaam rood fruit (aardbeien en frambozen komen steeds maar weer terug in de proefnotities) en een hoge zuurgraad. U zult woorden zoals elegant, charmant en verfrissend, terug zien in de proefnotities van dit jaar. Dankzij de warmte van de maand juli bespeurden wij weinig ‘groene tonen’ in de wijnen maar, met een aantal uitzonderingen, hebben ze  minder rijkheid, body en complexiteit. Deze wijnen zijn bij uitstek geschikt om jong te drinken zolang consumenten zich niet storen aan een beetje delicaatheid met een levendige aciditeit.

Goed bijgehouden wijngaarden, waar de druiven op natuurlijke wijze hun rijpheid eerder bereikten, hebben het zeker beter gedaan dan die  waarbij een mooie nazomer belangrijk is voor het rijpen van het fruit. Dit is helemaal het geval in Pomerol waar geen Cabernet-Sauvignon staat. Over het algemeen is Médoc het zwakste gebied en dan vooral de Margaux appellatie. Sinds lange tijd heeft Bordeaux weer een zwak oogstjaar voor de rode wijnen maar gelukkig wel met een aantal noemenswaardige uitzonderingen! Dit is waarschijnlijk het slechtste oogstjaar sinds 1997. Misschien, op zijn tijd, zal het zo goed zijn als 2002, 2004 en 2007, maar dat lijkt hoogst onwaarschijnlijk. De meeste wijnen zullen hun hoge zuurgraad niet kunnen overwinnen en ze missen de sappige, volle tonen en complexiteit.

In oogstjaren zoals deze is het essentieel om te luisteren naar het advies van degenen die de wijnen hebben geproefd. Naast deze adviezen zullen we u ook op de hoogte  houden van input van de wijncritici en onze eigen proefnotities en bevindingen.  Uw oor te luisteren leggen is voor dit jaar een goede tactiek. Wij kijken vooral naar terroir en de leeftijd van de wijnstokken om zodoende de beste wijnen voor u te kunnen selecteren van een, helaas, tegenvallend oogstjaar.  Dus, voor degenen die toch een aantal 2013’s in de kelder willen hebben, we kunnen u uit deze kleinere oogst een  beperkt aantal wijnen aanbevelen die zeker wel de moeite waard zijn.

Wenst u meer informatie te ontvangen over de Bordeaux En Primeur 2013,
stuur een mail naar sales@vin-direct.nl.

Bekijk hier de Prijs en Puntenlijst versie VI

Comments

Write a comment