Bordeaux ‘en Primeur’ 2014

2014 Bordeaux rood, kansrijk een zeer grote verrassing!

Het jaar had een zeer lange groeiperiode door een vroege

start van de bloei. De zomer kon worden aangemerkt als zeer koud. Er werd gevreesd voor een rampzalig jaar door de vele regen, echter toen bijna alle hoop was vervlogen (men dacht namelijk dat het een verloren oogst zou zijn), brak vanaf september de zon alsnog door wat resulteerde in prachtige temperaturen. Zodoende werd de oogst de laatste twee maanden nog gered.

 

De sanitaire staat van de wijngaarden verbeterde hierdoor snel en de rijpheid van de druiven steeg gestaag. Met als gevolg een geweldige inhaalslag qua rijpheid, die voor het groeiproces van Merlot niet volledig optimaal was. Echter de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot konden wel optimaal profiteren van dit geweldige najaar.

Het jaar kenmerkt zich door rijpe tonen met een nerveuze zuurgraad met een minerale ondertoon. Daarnaast frisse tonen, een zeer goede complexiteit en een lange afdronk.

Daar waar men een voorzichtige extractie heeft toegepast en het beste fruit heeft geselecteerd, kan men spreken over een fijn jaar die door vatrijping het komende jaar kan uitgroeien tot een gewaardeerd jaar. Niet alleen de rijpe tonen van het oogstjaar 2009 of de grote smaak van het zeer gesloten oogstjaar 2010, maar een spannend jaar voor de liefhebber, dat qua oogstjaar zeker beter is dan 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 en 2013.

Daarnaast zijn de witte wijnen van een groots niveau, misschien wel één van de topjaren van de laatste twee decennium.

De Bordeaux En Primeur 2014 koorts is naar verwachting bijna op zijn einde. Mocht u nog geen bestelling hebben geplaatst in de Voorintekening, dan is dit u laatste kans! Prijzen zijn op te vragen via sales@vin-direct.nl of 074-377 73 33.

 

A votre santé,

Henk Maas

Comments

Write a comment