Reis Noord-Italië 2015

Op bezoek bij: Le Manzane Conegliano Valdobiadene DOCG & Romano Dal Forno Valpolicella Superiore en Amarone della Valpolicella

Deze keer bracht de reis ons naar Noord-ItaliIMG_1573ë. Na aankomst op de luchthaven van Venetië reden we met het gezelschap door naar het hart van het Prosecco gebied, Conegliano en Valdobiadene de DOCG’s sinds 2010. We brachten een bezoek aan Le Manzane, dat eigendom is van de familie Balbinot, hier kregen we een rondleiding, uitleg over het productieproces en bijbehorende succesfactoren van het maken van Prosecco. Al vrij snel werd duidelijk dat het in eigen beheer hebben van de wijngaarden en de kwaliteiten van de wijnmaker, een cruciale rol spelen om de Glera druif om te toveren tot een loepzuivere Prosecco. Aan het hoofd van Le Manzane staat Ernesto Balbinot die tevens wijnmakers is. Hij liet ons zien hoe schoon en precies men dient te werken om het beste uit de druif te halen. Niet voor niets is de Prosecco van Le MaIMG_1585nzane bekroond met een Decanter Award en is het al meerdere malen verkozen tot beste Prosecco op de Vinitaly. Tijdens de proeverij van de Frizzante DOCG, 20.10 Superiore DOCG en Springo (waarvan slechts 16000 flessen per jaar worden geproduceerd) hebben we ook nog de zeer frisse Verdiso en de Kaberlò mogen proeven. Deze twee wijnen vormen samen de stille wijnen van Le Manzane. Vervolgens kregen we een heerlijk diner aangeboden in Hotel Castel Brando uiteraard onder begeleiding van de wijnen van Le Manzane. Mocht u hier ooit in de buurt zijn, dan is dit adres een absolute aanrader.

De volgende ochtend na het ontbijt vertrokken we richting Veneto. Daar werden we ontvangen door Michele Dal Forno. Hij is de zoon van de ongekroonde koning van Amarone, Romano Dal Forno. Dit wijnhuis is een typisch voorbeeld van de zoektocht naar absolute perfectie in wijn maken. Bij Dal Forno innoveert men continu in de processen, zo hebben zij zelf een systeem ontworpen om de druiven beter te kunnen drogen. Daarnaast hebben ze in de vinificatieruimte systemen staan waar wij, na vele bezoeken aan verschillende kelders, nog nooit van gehoord hadden. Op het moment van ons bezoek werd 2012 Valpolicella net gebotteld en stond Romano in eigen persoon alle flessen, fles voor fles te controleren. Voor deze flessen moet men nog eIMG-20150414-WA0011en tijdje geduld hebben, deze komen pas in 2018 op de markt omdat er nog eerst drie jaar flesrijping aan vooraf gaat. Dit is het bewijs dat ze bij Dal Forno bezig zijn met hun passie, passie waar wij van Le Vin en direct naar opzoek zijn. Romano heeft geen Amarone gemaakt in 2005, 2007 en 2014 omdat hij de kwaliteit niet goed genoeg vond. Er zijn maar weinig producenten die ditzelfde risico durven te nemen, maar dat maakt Romano Dal Forno nu juist tot de grootheid die hij in Veneto is.

Tijdens de lunch in Ristorante Villa de Winckels mochten we de Valpolicella Superiore DOC 2009, Amarone della Valpolicella 2006 en Vigna Serré 2004 proeven. Stuk voor stuk wijnen die we in het vliegtuig terug nog steeds konden proeven…

IMG-20150414-WA0014

Het was een enerverende reis, waarbij we met ons gezelschap hebben kunnen genieten van de kwaliteiten die Noord-Italië te bieden heeft. (Meer foto’s op onze Facebook pagina)

 

Comments

Write a comment