Toscane reis 2015

Ditmaal bracht de reis ons naar het zonovergoten Toscane waar de Sangiovese heerst met enkele heerlijke uitzonderingen daargelaten. Ons eerste bezoek was aan zo’n D.O.C. in Bolgheri.

Hier werden we ontvangen door de wijnmaker Alessandro Landini van Tenuta I Greppi. Na een overheerlijke lunch onder begeleiding van zijn wijnen Greppicante, Bolgheri en Greppicaia, Bolgheri Superiore kregen we een rondleiding door de wijngaarden. Daar konden we goed zien hoe zijn “Bordeaux” blend (Cabernet Sauvignon, Merlot & Cabernet Franc) net de eerste druifjes produceerden. Ondanks onze wijnkennis bleek het voor ons nog een uitdaging te zijn om diverse wijnstokken te kunnen onderscheiden, Alessandro daarentegen had daar geen enkele moeite mee. Hij leerde ons door de diverse bladeren naast elkaar te leggen dat er kleine maar duidelijke verschillen waren te ontdekken. ’s Avonds hebben we bij het zeer gastvrije Campastrello Sport Hotel gedineerd. Het diner werd begeleid door enkele wijnen uit Chianti Classico en verschillende Super Tuscans IGT, met recht een avond om niet snel te vergeten.

De volgende dag begaven we ons richting Montalcino het land van Brunello.

Aangezien we pas in de middag hadden afgesproken bij Poggio di Sotto, waren we in de gelegenheid om een bezoek te brengen aan Montalcino en te lunchen bij Ristorante Il Leccio in het naastgelegen Frazione (buurtschap) Sant‘Angelo in Colle. De lunch bestond onder andere uit een geweldige antipasti en enkele referentie wijnen ter voorbereiding op ons bezoek aan Poggio di Sotto.

Waar velen indruk proberen te maken met veel extractie en hout gebruik, is het bij Poggio di Sotto (Rosso di Montalcino en Brunello di Montalcino) juist de elegantie en finesse die je overdondert. In het glas zeer transparant, wat een begrijpelijke verwachting schetst van een dunne wijn. Echter niets is minder waar, wanneer je neus voor het eerst de geuren oppikt van de wijn, wordt direct duidelijk dat het hier gaat om een zeer speciale wijn. De wijnen van Poggio di Sotto dansen in je mond en is als een graag geziene gast die nooit meer weggaat, wat een lengte.

De bijzondere kwaliteit van de wijnen komt door de behoudende manier waarop Poggio di Sotto haar wijnen produceert. Volgens kenners hanteert men bij Poggio di Sotto een dusdanige kwaliteit dat de Rosso di Montalcino (tweederde van de productie) eigenlijk door zou kunnen gaan voor een Brunello di Montalcino. Daarmee wordt de daadwerkelijke Brunello di Montalcino (een derde van de productie) geclassificeerd tot een buitencategorie. In uitzonderlijk goede jaren produceert Poggio di Sotto ook nog een Brunello di Montalcino Riserva, de productie hiervan is zéér beperkt. De ingeslagen weg waarvan Piero Palmucci de grondlegger is, wordt hedendaags nog altijd doorgezet, ook in de toekomst zal hier niets aan veranderd worden. Met een productie van slechts 34.000 flessen per jaar en een steeds groter wordende reputatie zal het geen onverwachte wending zijn dat we in de toekomst minder te verdelen hebben.

Het was een enerverend en bovendien ontspannen weerzien van twee oude vrienden, die we ook in de toekomst dichtbij ons willen houden. Het meegereisde gezelschap genoot eveneens zichtbaar van de wijnreis, getuige de foto’s! Meer foto’s van de Toscane reis 2015 vindt u op onze Facebook pagina.

Comments

Write a comment